
Олександр Вержиховський: Війна змусила після квантового стрибка в інноваційності повернутися до старих методів господарювання

Незалежність і контроль усіх процесів: інвестиції в майбутнє дозволяють суттєво розвивати агровиробництво

Рафаель Гороян: Війна мало не знищила мій бізнес, і мала б знищити мене як бізнесмена, але цього не сталося

У сучасному сільському господарстві особливо гостро постає питання: як забезпечити високі врожаї, не завдаючи шкоди довкіллю та комахам-запилювачам? Адже саме бджоли відіграють ключову роль у формуванні урожайності ріпаку, соняшнику та багатьох інших культур.

Уявіть команду інженерів, які реалізують наймасштабніші в країні проєкти. Які проєктують харчові гіганти на роки вперед, розмовляють мовою 3D-моделей, впроваджують BIM-технології та навіть експериментують зі штучним інтелектом. Це не футуристичне кіно — це щоденна реальність проєктно-конструкторського технологічного інституту «СПЕКТР».

Українські сільгоспвиробники зазвичай реінвестують отримані прибутки у розвиток власного бізнесу. Вони спрямовують кошти на модернізацію виробництва, розширення тваринницьких ферм, впровадження енергоефективних технологій, придбання обладнання для переробки агропродукції та оновлення парку сільськогосподарської техніки.

У генеральних директорів ІМК та «ТАС Агро», як виявилося, багато спільного, і не лише в підходах до управління компаніями. Наприклад, як Олександр Вержиховський, так і Олег Заплетнюк народилися вагою понад 4 кг, і ще в пологовому їх називали головами колгоспу, можливо, вже тоді передбачаючи їхнє успішне майбутнє в агро. І хоч жоден із них не пов'язував своє майбутнє з сільським господарством, але сьогодні вони обіймають найвищі керівні посади в агрокомпаніях.

Національний університет біоресурсів і природокористування України є лідером із підготовки фахівців для аграрного сектору. І не лише для українського: багато колишніх студентів НУБіП працюють за кордоном, що підтверджує високу якість освіти і рейтинг навчального закладу.

Крафтова броварня торговельної мережі «Сільпо» Beermaster Brewery виготовляє широку палітру смаків від класничних — пільзнерів, пшеничних елів, сухих стаутів — до експериментальних сортів пива з поєднанням фруктів, овочів, спецій та нових сортів хмелю з різних континентів.

KMZ Industries була першою компанією в Україні, яка запустила серійне виробництво металевих силосів. Вони експлуатуються в деяких господарствах уже 20 років, забезпечуючи тривале та якісне зберігання сільгосппродукції. Такий тривалий термін служби конструкції забезпечується не лише якістю металу та кваліфікованими монтажними роботами, але й дотриманням правил експлуатації, своєчасним контролем і професійним підходом до ремонту.

Цього року на Черкащині посів сільськогосподарських культур (з урахуванням озимих, овочевих та кормових) проведено на площі 1,2 млн га. У структурі посівних площ найбільшу питому вагу мають зернові (51,4%) та технічні культури (37,2%). Крім того, під картоплю й овочеві культури відведено 6,3%, під кормові — 4,9% посівів. У області поступово нарощується поголів’я ВРХ і створюються переробні підприємства.

Культура фермерства за часів незалежності України кардинально змінилася. І зміни стосуються не лише технологій, а й підходів до господарювання як у вирощуванні культур, так і в управлінні, взаємозв’язках із пайовиками та державою.

Українське виноробство очікують зміни. Із 2026 року набуде чинності закон «Про виноград, вино та продукти виноградарства», який змінює правила гри: кожен виноградник має бути зареєстрованим, кожна пляшка — задекларованою, а процес — повністю прозорим, «від лози до пляшки».

За результатами 2024/2025 МР, за даними асоціації «Укроліяпром», завантаженість потужностей із переробки ріпаку була на рівні 65% Третина підприємств або працювала не на повну потужність, або взагалі простоювала. Причиною став дефіцит сировини на внутрішньому ринку — насамперед через стабільний та інтенсивний попит на український ріпак на зовнішніх ринках.

Молочнотоварна ферма «Укрпромінвест-Агро» у с. Дзигівка займає площу 36 га і має майже 8-тисячне поголів’я. Сьогодні це найбільша в Європі ферма із м’якою прив’язною системою утримання корів. Останні кілька років стали надзвичайно важливими для розвитку галузі тваринництва в УПІ-АГРО, адже були присвячені масштабній роботі з реконструкції та модернізації корівників.

Грамотний підхід полягає у диверсифікації, адже так можна зменшити ризики — вважають у групі VITAGRO. На полях аграрного напряму групи вирощують чималий спектр культур. Разом із продуманим підходом до сівозміни в компанії також напрацьовують рішення щодо впровадження нових технологій і продуктів та застосування новітньої техніки.

Керуюча компанія «Теком Агро Групп» об’єднує чотири агропідприємства з сумарним земельним банком понад 25 тис. га і два елеватори на 100 тис. т зернових. Наразі це найбільший агрохолдинг Одеської області як за кількістю орендованої землі, так і за сплаченими податками.

Елеваторний бізнес в Україні видозмінюється, адже сьогодні вже нерентабельно просто сушити та зберігати сільгосппродукцію. Елеватори розширюють спектр своїх послуг, зросла частка запитів на сушіння зерна на альтернативних видах палива, змінюється стандартизація і вимоги до силосів. Відповідно, з'являються нові технології та розробки в елеваторному машинобудуванні. Тож сьогодні сучасний елеватор — це не просто «залізо», а ще й низка інноваційних рішень і вдосконалень.

Ринок праці в Україні продовжує змінюватися під впливом війни та економічних викликів. Дефіцит кадрів, виїзд населення активного робочого віку та молоді, яка незабаром мала б вийти на ринок праці, війна та мобілізаційні заходи — це лише частина проблем, з якими стикаються бізнеси. Особливо відчутний брак персоналу у виробничій сфері.